5 Domowa gastrobanda. Spotkanie z Kamilem Sadkowskim

Termin

20 lutego 2024
20 lutego 2024

Rodzaj biletu

Wstęp wolny

Adres

Muzeum Miasta Gdyni

Wszystkiego dobrego to nowy cykl wydarzeń, który przez kolejne siedem tygodni będzie zapraszał mieszkańców do zaopiekowania się sobą. Do początków wiosny podczas spotkań z autorami, coachami, aktorami, trenerami  będziemy wspierać się nawzajem, dodawać sobie otuchy i wskazywać najróżniejsze ścieżki do dobrostanu i dobromyślności.

Wszystkiego dobrego to spotkania, konferencje, wykłady, warsztaty z ludźmi kultury, nauki, popularyzatorkami/-ami nauki, trenerkami/-ami. Idea jest prosta, czasy wydają się niewesołe i czasami trudno zobaczyć iskrę nadziei, szczególnie zimą i na przednówku, gdy ciemno, zimno i mgliście. Proponujemy spokojny namysł nad tym, co kłopotliwe i praktykę tego, co wyzwalające, cucące, czułe i dobre. Poza spotkaniami będziemy proponować też zimowe robótki ręczne, niekoniecznie łuskanie fasoli, ale ćwiczenia Tai Chi, garncarstwo, korowód zmysłów w wykonaniu teatru ulicznego i inne tego typu pożyteczne działania jak najbardziej. W wolnych chwilach znajdzie się też moment na odrobinę sztuki kulinarnej by rozmawiać jak poprawiać dobrostan, poprawiając relacje ze swoim ciałem oraz jedzeniem.

Pierwsza edycja cyklu rusza w połowie lutego i będzie realizowana w najprzytulniejszych i najmilszych miejscach Gdyni.

20 lutego g. 18:00 | Muzeum Miasta Gdyni | zapisy

K5 Domowa gastrobanda. Spotkanie z Kamilem Sadkowskim wokół książki o dobroczynności gotowania prowadzi Małgorzata Muraszko.

„,K5 Domowa Gastrobanda to kompendium wiedzy o kulinarnym świecie. Znajdziecie tutaj nietuzinkowe przepisy wraz z apetycznymi fotografiami wszystkich potraw, poprzedzone rozdziałami wprowadzającymi w daną tematykę. Wyłuskaliśmy sytuacje z codziennego buszowania po kuchni i odpowiadamy na pytania nurtujące domowych kucharzy. Wiedzę przekazujemy w przystępny sposób. Dzięki Domowej Gastrobandzie staniecie się miłośnikami dobrego smaku.”

(…) Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji – wszyscy mówią szczerze i bez ogródek. (…)

Na spotkanie obowiązują zapisy pod linkiem:

https://muzeumgdynia.pl/wydarzenie/spotkanie-z-kamilem-sadkowskim/