previous arrow
next arrow
Slider

Podsumowanie – „Kulinarna Świętojańska”

Inne

Tegoroczna edycja festiwalu przyciągnęła tysiące amatorów dobrej kuchni. Ulica Świętojańska otworzyła swoją przestrzeń dla mieszkańców Gdyni i turystów, prezentując kulinarną wizytówkę miasta. Swoją bogatą ofertą mogło pochwalić się prawie czterdziestu restauratorów  i wystawców. Wielu odwiedzających festiwal miało okazję przyjrzeć się bezpośrednio pracy szefów kuchni. Na każdym ze stanowisk dania przygotowywane były na oczach przechodniów. Dominowały propozycje, oparte na tradycyjnych składnikach w połączeniu z zaskakującymi smakami, w nowoczesnej odsłonie. Próbowanie lokalnych specjałów dało przedsmak tym, którzy odwiedzili Gdynię na kilka dni po to, by wybrać się w kulinarną wędrówkę po lokalach Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. A było w czym wybierać. Kulinarna Świętojańska była kumulacją różnorodności i bogactwa kulinarnego, w postaci kuchni ze wszystkich stron świata.  Nawet najbardziej wybredny koneser znalazł coś dla siebie. Szefowie kuchni serwowali dania kuchni chińskiej, tajlandzkiej, wietnamskiej, japońskiej, hinduskiej, włoskiej, ukraińskiej oraz zaskakujące wariacje na temat kuchni regionalnej. Nowością jest pierwsza w Polsce, a należąca do gdyńskiego Szlaku restauracja, która zachęcała swoich gości do próbowania kuchni kreolskiej. Każdy kto odwiedził festiwal tego dnia, miał możliwość najeść się do syta w przystępnej cenie, bowiem dania można było zakupić już od kilku do dwudziestu złotych.  W tym roku dało się odczuć inspiracje najnowszymi trendami kulinarnymi: począwszy od programu imprezy, który podkreślił tematykę food waste, w postaci pokazu live cooking z degustacją, poprzez ofertę wystawców z lokalnych rzemieślniczych manufaktur, skończywszy na wielu wariantach na stoiskach, gdzie szefowie kuchni zadbali o różnorodność diety wegan, wegetarian i bezglutenowców. Wisienką na torcie obok słonecznej pogody i modernistycznego anturażu ulicy Świętojańskiej, był niepowtarzalny klimat kulinarnych atrakcji na scenie. Były to konkursy i kulinarne quizy, aktywizujące publiczność. Tradycyjnie odbył się Bieg Kelnerów – legendarna rywalizacja kelnerska, która kojarzona jest z Gdynią lat 30. ubiegłego wieku. Tym razem dodano kategorię dziecięcą, a wszystkim zwycięzcom atrakcyjne nagrody wręczyła Pani Wiceprezydent Miasta Gdyni Katarzyna Gruszecka – Spychała.

Materiały: Agencja Rozwoju Gdyni

Wypowiedzi uczestników:

„Podoba się. Choćby dlatego, że można na żywo zobaczyć, co serwują gdyńskie restauracje. Wczoraj przyjechaliśmy  i planujemy być w Gdyni przez tydzień, więc zaraz się przekonamy, co można w tym mieście zjeść i gdzie będziemy się stołować podczas urlopu.”

„(…) tu można zjeść wiele ciekawych rzeczy. Jest tu dużo nowych dań (…)”

„To jest tajski smalec  z jabłkiem i rozmarynem na tłuszczu gęsim i do tego polski ogórek kiszony. Bardzo pyszne.”

Cytaty pochodzą z portalu Trójmiasto.pl oraz Radio Gdańsk